Gears and Wheels

October 30, 2021

Zahvaljujući razvoju informacionih tehnologija i brzinama prenosa podataka, što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo, elektronski udžbenik je definisao svoju ulogu u obrazovnom sistemu. Delatnost našeg studija je u velikoj meri oslonjena na oblast obrazovanja, tako da to određuje pravac našeg razvoja. Logično je da ono što je bilo ilustracija postane animacija, fotografija da preraste u galeriju, crtež u 3D animaciju…

Gledajući malo dublje na celu temu, odlučili smo da, pored e-knjiga, pripremimo za izradu audio i video materijala koji su njen sastavni deo. Prvi korak je bio da nadogradimo opremu, jer naši Apple iMac 27″ računari sa i7 procesorima i dalje brzo i “glatko” prolaze kroz komplikovanu obradu fotografija, ilustracije i dizajna, ali gube dah ako je u pitanju komplikovanija animacija, pogotovo njeno renderovanje.

Dizajn nije samo kako nešto izgleda i kako se čini. Dizajn je kako ono radi.

Steve Jobs

Naši utisci nakon deset dana rada su upravo ono što smo očekivali od ARM baziranog (SoCs) Silicon Apple M1 procesora. Veliki korak napred, ostavljajući slabe x86 čipove i vraćajući se u budućnost – RISC arhitekturi. Jedini nedostatak je što je fenomenalni 24″ 4,5K displej nešto manji od onoga na šta smo navikli.

Oduševljeni performansama, vrlo brzo smo uključili novi alat u igru, opremljen 10-jezgarnim Silicon Apple M1Pro procesorom, 16-jezgarnim grafičkim procesorom i 16-jezgarnim neuronskim motorom. Nisam očekivao dramatično bolje performanse, posebno ne razliku koju je napravio M1 u odnosu na Intel procesore, međutim, komplikovanije animacije smo radili više nego duplo brže nego na godinu dana starijem bratu. Još jedan korak od 7 milja, videćemo šta će doneti sledeći.


6 Comments

avatar
Alfredo May 12, 2023

I appreciate your commitment to sharing helpful information with your readers. Thanks for all that you do.

avatar
googles August 29, 2023

Good post! We will be linking to this great post
on our website. Keep up the good writing.

avatar
wwd.com October 24, 2023

What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve
discovered It positively helpful and it has helped me out loads.
I hope to contribute & assist other customers like its helped me.
Good job.

avatar
novopet December 3, 2023

The theme is interesting, I will take part in discussion. I know, that together we can come to a right answer.

avatar
best gold ira companies December 19, 2023

I’ve learn several good stuff here. Certainly value
bookmarking for revisiting. I wonder how
so much effort you set to make this sort of excellent informative site.

Pingback – Elektronski udžbenik

Leave a Reply