Gears and Wheels

октобар 30, 2021

Захваљујући развоју информационе технологије и брзинама преноса података која је до пре неколико година била незамислива, у образовној сфери је своје место пронашао и дигитални уџбеник. Делатност нашег студија је у великој мери ослоњена на област уџбеника, тако да је правац нашег развоја зацртан.

Посматрајући целу тематику мало дубље, решили смо да се, поред дигитализације књиге, припремимо и за израду аудио и видео материјала који су њен саставни део. Први корак је било освежавање, већ помало времешних, Apple iMac 27” са i7 процесорима који и даље брзо и “глатко” пролазе кроз компликоване обраде фотографија, илустрације и дизајн, али при рендеровању “губе дах”.

Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works.

Steve Jobs

Наши утисци после десетак дана рада су: управо оно што смо и очекивали од Silicon Apple M1 процесора, велики корак унапред. Мана: дисплеј од 24” је мање од онога на што смо навикли, али сјајан приказ слике и резолуцијa од 4,5K “вади флекe”.

Одушевљени перформансама, веома брзо смо “у игру” убацили и новог “малишана”, опремљеног са Silicon Apple M1Pro процесором са 10 језгара и са графичким процесором са 16 језгара и неурал-енџином са 16 језгара. Нисам очекивао драматично боље перормансе, нарочито не разлику коју је М1 чинио у односу на Интелове процесоре, међутим, компликованије анимације, смо више него двоструко бржи радили него на његовом годину дана старијем брату. Опет корак од 7 миља, видећемо шта доноси следећи.


Оставите одговор

sr_RSСрпски језик