Adobe After Effect i 3D animacija

February 24, 2024

Obilje novih funkcionalnosti koje je doneo apdejt aplikacija iz Adobe Creative Cloud paketa za 2024. godinu, u više aspekata je redefinisao dosadašnje uloge i promenio pristup u rešavanju određenih zadataka. Puno inovacija smo ispratili tokom faza beta-testiranja i željno iščekivali mogućnost komercijalne upotrebe, prvenstveno onih koje donosi generativna veštačka inteligencija implamentirana u gotovo sve Adobe-ove alate, ali i dugo očekivane novine koje je trebalo da donese apdejt After Effect-a, odnosno mogućnost da 3d animacija postane sastavni deo projekta.

The art challenges the technology, and the technology inspires the art.

JOHN LASSETER

After Effects je industrijski standard za kreiranje vizuelnih efekata i animacije i jedan od najmoćnihih kreativnih alata sa kojima smo se susreli tokom godina profesionalnog bavljenja grafikom. Do svoje 24. evolucije jedino ograničenje koje je ovaj softver, poznat po svojoj svestranosti, imao bio je rad sa 3D modelima. Međutim, najnovije izdanje After Effects-a donosi funkcije vezane za 3D, odnosno omogućavanje uvoza modela uz kreiranje realističnog osvetljenja i renderovanje sa GPU-om visoke vernosti. Fleksibilnost After Effects-a omogućava kombinovanje 2D i 3D elemenata uz istraživanje šireg spektra kreativnih mogućnosti s ciljem da se kreira privlačnija animacija.

3D model u Afer Effect projektu

Međusobna kompatibilnost i umreženost alata iz Creative Cloud paketa sada pojednostavljuje upotrebu 3D elemenata i 3d animacija unutar digitalnih i elektronskih izdanja, što će otvoriti vrata za jasnije, detaljnije i atraktivnije predstavljanje nastavnog sadržaja.

Bukvar, pisanje slova


Leave a Reply